Predogled

ALLPLAN // NIVO III // Osnove inženirstva

V sklopu izobraževanj nivoja III uporabnik spozna koncept in izdelavo armaturnih načrtov v programu Allplan. Z armiranjem različnih elementov (nosilcev, stebrov, sten, plošč, stopnic, pilotov,…) po korakih spoznavamo orodja za izris armature – od osnovnih do naprednih orodji s katerimi učinkovito in hitro modeliramo armaturo v prostoru. Od uporabnika se pričakuje, da že ima osnovno znanje izdelave modela in osnovnih funkcij okolja programa Allplan, saj je ta nivo, nivo III, namenjen izključno modeliranju armature. 

 • Št. udeležencev: 0
 • Cena: 250.00€ +DDV
 • Avtor: Rok Fabijan
 • Težavnost: Srednja težavnost
 • Dolžina: 6 ur
 • Spoštovani kolega inženir,

  Moje ime je Rok in jaz bom tvoj mentor na področju izobraževanj programa Allplan s področja inženirstva. Po poklicu sem projektant gradbenih konstrukcij in vsakodnevno izdelujem analize mehanske odpornosti in stabilnosti ter najpomembneje, izdelujem armaturne načrte manjših in večjih, zahtevnejših objektov. Z znanjem in več kot 10 letnimi izkušnjami iz svojih lastnih projektov ter z večletnim vodenjem tečajev programa Allplan te bom naučil uporabljati program kvalitetno in učinkovito.

   

  KAJ SE NAUČIMO

  NIVO I

  • Namestitev programa Allplan,
  • Osnovne nastavitve in uporaba Allmenija
  • 2D risanje
  • 3D modeliranje prostorsko zahtevnih oblik

  NIVO III

  • Nastavitve in prikaz armaturnih palic ter mrež
  • Izdelava knjižnice prerezov za armiranje
  • Animacija in prikaz armature
  • Izdelava pogledov in prerezov armature
  • Izdelava stremen in vzdolžne armature nosilcev, stebrov ter plošč in sten
  • Izdelava mrežne armature plošč in sten
  • Modifikacija obstoječe armature
  • Uporaba inteligentnih orodij za izris armature – PythonParts
  • Izdelava specifikacije armature
  • Izvoz armature v DWG
  • Triki in nasveti

   

  PODROBEN OPIS

  NIVO I

  Uporabniku programa Allplan se lahko določena vprašanja pojavijo že med samo namestitvijo kajti sama namestitev ima določene specifične nastavitve, ki jih razjasnimo v samem začetku izobraževanja. Z namestitvijo smo namestili program Allplan in t.i. dodatni program Allmeni v katerem se poučimo od določenih nastavitvah izven programa Allplan in varnostnih kopijah. 

  Če že med samo namestitvijo programa niste prekopirali vseh podatkov iz prejšnjih verzij se bomo v tretjem filmčku naučili pretvarjati starejše projekte in tudi posamezne datoteke v najnovejšo različico programa Allplan. Nato sledi prvi stik s programom Allplan, kjer se najprej spoznamo s samim okoljem programa in osnovnimi nastavitvami, ki so pomembne pri nadaljnjem delu. 

  Način osnovnega risanja in osnovne funkcije kot so kotiranje, šrafure, lovljenje točk itn. bomo spoznali pri izrisu opornega zidu. S spoznavanjem osnovnih funkcij, ki nam pridejo v pomoč pri vsakodnevnem delu, bomo nadaljevali preko različnih izrisov 2D elementov – omare, ostrešja in krožišča. To nam bo omogočilo, da bomo lahko nadalje spoznali različne načine izrisov 3D objektov poljubnih geometrijskih oblik preko vaj z izrisom stola, opornega zidu in kupole. Med samimi vajami vas bom opozoril tudi na raznorazne trike in bližnjice, ki uporabniku pridejo zelo prav pri kateremkoli delu, ki ga opravlja v okolju programa Allplan.

  NIVO III

  Pri izrisu armature je izrednega pomena strukturiranost datotek armature in datotek pogledov oziroma prerezov v katere modeliramo armaturo. Inženir preko različnih vaj za izris armature pridobi podrobno znanje za strukturiranje datotek tako, da se bo lahko brez težav spopadel s kakršnimikoli objekti v profesionalnem okolju.

  Od uporabnika Allplana je v tem sklopu izobraževanj, kjer ne pridobi pravic za izobraževanja na nivoju II, pričakovano da že pozna koncepte izdelave objektov in uporabo orodji za njihovo izdelavo ter na splošno ni začetni uporabnik programa Allplan. Prav tako mora poznati koncepte uporabe inteligentnih orodji za izris sodobnih prerezov in pogledov, ki so na voljo z različico programa Allplan 2018 in naprej.

  Izobraževanje na nivoju III vas najprej vodi v ključne nastavitve armature, saj je priporočljivo, da določene nastavitve nastavite takoj na začetku, kar izrecno opozorim in pokažem. V ta sklop nastavitev spada izgled armature, geometrijske karakteristike armature, kvaliteta armature, animacija armature itn. Površno se dotaknemo tudi kreiranja prečnih prerezov, saj podrobnosti prečnih prerezov, pogledov in tlorisov obravnavam na nivoju II.

  V programu Allplan imamo nemalo možnosti kreiranja armature. Preko vaj armiranja različnih arhitekturnih elementov kot so nosilci, nosilci spremenljive višine, polkrožni nosilci, stene in plošče, spoznavamo različne načine kreiranja armature. Izrisano armature se podrobno naučimo tudi spreminjati, dodajati in brisati, kjer je potrebno biti previden, da se tega lotimo na pravilen način, da po pomoti kaj ne spremenimo česar ne želimo.

  V drugi polovici izobraževanja spoznavamo inteligentne PythonParts elemente, ki so namenjeni za izris armature določenih arhitekturnih elementov. PaythonParts elementi nam omogočajo zelo hiter, pravilen in strokoven izris armature v stebrih in nosilcih ter v križanjih sten in v odprtinah - tako v plošči kot tudi v stenah.

  S pravilnim strukturiranjem datotek armature pridobimo kvaliteten izpis različnih specifikacij armature. V izobraževanju pokažem kako izdelati specifikacijo armature kot samostojen izpis ali pa da je specifikacija kot del risbe armature.

  V zaključku se naučite kopiranja armature, ki je z novejšimi različicami Allplana postalo enostavno. Prav tako se bomo v zaključku dotaknili izvozov armature v formate dwg.

  Po končanem izobraževanja vas vabim, da me kontaktirate in se bova dogovorila za eno dodatno brezplačno uro svetovanja in razlag kakršnih koli nejasnosti v zvezi s temami, ki so predmet izobraževanja na nivoju III. Se že veselim in vas pričakujem!

 • Ocene udeležencev

  Skupna Ocena
  0 %
  0 %
  0 %
  0 %
  0 %

  Komentarji (0)